Main Menu
De documentairefilm
Het filmplan
Het idee
Het onderzoek
De makers
Poldox
Links
Poldox

Opzet Poldox 06 11 januari 2005

In dit seizoen staat Poldox in het teken van de vraag How to make good things popular?” De vraag hoe men wetenschappelijke onderwerpen kan openstellen voor een breed publiek speelt zowel binnen de sociale wetenschap als in de media een belangrijke rol. De keuze tussen, of de combinatie van inhoudelijke diepgang en verbreding van publiek is een dilemma dat zowel wetenschappers, redacteuren als politici in hun vakgebied tegenkomen. Dit dilemma zal een rode draad vormen in het programma van Poldox II, waarbij zowel in theorie- als in praktijkonderdelen de aandacht is gericht op onderzoek en film.

In de theoriebijeenkomsten wordt duidelijk gemaakt hoe een sociaalwetenschappelijk onderzoek eruitziet en hoe het proces van een documentaire verloopt. In het praktijkonderdeel gaan de deelnemers zelf aan de slag met een onderzoek, dat zij zowel op schrift als in een documentaire uitwerken. De verschillen en overeenkomsten in de aanpak van de wetenschapper en de journalist dagen de deelnemer uit om een antwoord te zoeken binnen het dilemma van inhoudelijke diepgang en verbreding van publiek.

De wil om wetenschappelijke onderwerpen toegankelijk te maken voor een breder publiek is al een oude gedachte in de sociaal-democratie. Henk van Os en Geert Mak zijn voorbeelden van mensen die vanuit hun eigen wetenschappelijke achtergrond met deze vraag bezig zijn. De manier waarop de politiek met de bevolking communiceert is vanuit eenzelfde vraagstuk te benaderen. Het dilemma over het vinden van een breed publiek en/of inhoudelijke diepgang vindt zijn meest extreme varianten in het populisme enerzijds en het elitisme anderzijds.

Het credo ‘To make good things popular and popular things good’ wordt al sinds 1960 door de BBC gebruikt. Belangrijke voorbeelden van keuzes binnen de Nederlandse media zijn te vinden in het NOS-journaal, dat sinds enkele jaren meer aandacht besteedt aan de mening van de burger via straatinterviews. Het Algemeen Dagblad gebruikt in haar vernieuwde krant het mission statement ‘wij brengen het nieuws dat de lezer wil horen’.

Theorie onderdeel

Er zullen vijf gastcolleges worden verzorgd door actoren uit deze televisiemedia. In het eerste jaar van Poldox hebben onder andere Bert Janssens (directeur Humanistische Omroep), Annegriet Wietsma (documentairemaakster van o.a. ‘Andere Tijden’) en Doke Romeijn (eindredacteur VPRO’s Tegenlicht) vanuit hun praktijkervaring college gegeven over de manier waarop in documentaire een verhaal/onderzoek wordt weergegeven. Voor het komende seizoen worden personen met een gelijksoortige achtergrond als gastdocent uitgenodigd.

Hiernaast zijn er twee colleges die worden verzorgd door universitaire docenten van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Eén college geeft een inleiding in sociaal-wetenschappelijk onderzoek. Het andere college gaat in op de vragen: ‘Wat is het belang is van het populariseren van de wetenschap?’ ‘Op wat voor ethische vraagstukken stuit men in dit vraagstuk?’ ‘Hoe is hier in het verleden over nagedacht?’

Praktijk onderdeel

In het praktijkonderdeel worden de deelnemers uitgedaagd om in samenwerking een onderzoek te doen en dit in de vorm van een documentaire en een verslag op schrift uit te werken. Van te voren staan er zes actuele sociaal-wetenschappelijke onderwerpen vast. Op basis van een onderzoeksplan dat elke deelnemer van te voren heeft ingeleverd worden de groepen samengesteld. Binnen deze subgroep wordt een gezamenlijke onderzoeksvraag gekozen. De kennis die in het theoretisch programma is opgedaan wordt hierbij in praktijk gebracht, maar ook krijgt elke groep aparte begeleiding van specialisten. De studenten worden in het gehele traject intensief begeleid door Hilbert Kamphuisen en Joey Boink.

De zes subgroepen die ontstaan bestaan uit 5 deelnemers, waarin iedere deelnemers zowel bezig is met het onderzoek als met het maken van de documentaire en onderzoeksverslag. Het praktijk onderdeel start tegelijkertijd met het theoretisch onderdeel, maar loopt wat langer door.

Afsluiting Poldox II

Poldox 06 wordt afgesloten met een vertoning van de documenten in Crea en een debat over de vraag “moet men het willen om de wetenschap te populariseren, zoja, hoe?”. Hiervoor wordt een panel uitgenodigd van personen die met deze vraag spelen vanuit de politiek, de wetenschap en de media.

De documentaires die zijn gemaakt worden ook vertoond op de lokale Amsterdamse zender Salto t.v. De onderzoeksverslagen worden geplaatst in Folia en op de website van Poldox.

Opzet Poldox II in het kort

- Kernvraag programma: “How to make good things popular?”

- Periode: 28 februari – 9 mei 2006

- In totaal 15 plenaire bijeenkomsten, waarvan 7 gastcolleges, 5 colleges o.l.v. docent Hilbert Kamphuisen, 2 praktijkblokken en een bezoek aan de studio van Nova.

- Praktijkgedeelte bestaat uit het doen van onderzoek en het uitwerken hiervan in een artikel en een documentaire. In totaal 6 groepen.

- Locatie: Crea

- Min. 22, max. 32 deelnemers.

- Ingangseis: student FMG, propedeuse + motivatiebrief + keuze onderzoeksvraag ingeleverd.

Contact

www.poldox.nl

Joey Boink joey@poldox.nl 0655130557

Hilbert Kamphuisen hilbert@poldox.nl 0611321256